“Düşük Kur İhracatçılarımızın Rekabet Gücünü Zayıflatır”

 “Düşük Kur İhracatçılarımızın Rekabet Gücünü Zayıflatır”

Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) aralık ayı olağan Meclis Toplantısı, Meclis Üyeleri, Meslek Komitesi Üyeleri, Disiplin Kurulu Üyeleri ve Yüksek İstişare Kurulu Üyelerinin katılımı ile KAYSO meclis salonunda gerçekleştirildi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan KAYSO Meclis Başkanı Abidin Özkaya, pandeminin dünya ve Türk ekonomisi üzerinde oluşturduğu tüm olumsuzluklara rağmen, 2021 yılını yüzde 9-10 gibi bir büyüme ile kapatacaklarını belirterek, büyümeye katkısı olan herkese teşekkür etti.

Son iki ayda döviz kurlarındaki aşırı artışların her kesim üzerinde tereddüt oluşturduğuna ancak son alınan kararlarla bir rahatlama yaşandığına dikkat çeken Özkaya, “Dolar’ın 17-18 lira seviyelerine çıkması ile oluşan ortamın ülkemiz ekonomisi için kaldırılabilir bir yük olmadığı gerçeği anlaşılmıştır. Çünkü tüm ticari ve sanayi kuruluşlarımızın gelir gider tablolarının bozulmasına, tedarik zincirinde ve üretimde aksamalara yol açmıştır. Bu durumda yapılan müdahalenin yerinde olduğu ve desteklenmesi gerektiği kanaatindeyim. Ancak 8-9 lira gibi rakamlara düşmesi de ihracat modelli büyümeyi aksatacaktır. Cari fazla beklentilerini sekteye uğratacağı, ithalatı artıracak, ihracatı düşüreceği kanaatindeyim. Kurların orta bir yerde durması ihracatımızın sürdürülebilirliği açısından önemlidir. Çünkü son aylarda döviz ve enerji bazlı yüksek girdi maliyetleri oluşmuştur” dedi.

Son aylardaki enerji ve doğalgaz fiyatlarındaki artışların ve kademeli zamlı tarifelerin bazı sektörleri çok fazla zorladığına dikkat çeken Özkaya, kademeli zamlı tarifeden vaz geçilmesinin sanayiciyi ciddi manada rahatlatacağını belirerek, yeni dönemde fazla üretenin daha fazla desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Konuşmalarını yapmak üzere kürsüye gelen Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, yeni yılın sağlıklı, başarılı ve bol kazanç getirmesini dileyerek sözlerine başladı.

Büyüksimitci, 2021 yılının zor bir yıl olduğunu belirterek, hammadde ve konteyner fiyatlarındaki artışların, yüksek enerji maliyetlerinin, ÜFE ile TÜFE arasındaki makasın giderek açılması ve kurdaki aşırı oynaklığın sanayiciler olarak kendilerini son derece zorladığını söyledi.

Tüm zorluklara rağmen 2021 yılında 3 çeyrektir Türk ekonomisini büyütmeyi başardıklarına dikkat çeken Büyüksimitci, “Pandeminin başından bu yana üst üste 5 çeyrektir büyüyen ekonomimiz 2021 yılının üçüncü çeyreğinde de yüzde 7,4 büyüdü. 2020 yılını 1,8 büyüme ile kapatmıştık, inşallah 2021 yılını da yaşadığımız tüm sıkıntılara rağmen yüzde 9-10 civarında bir büyüme ile kapatacağız. Bu büyümeyi de hükümetimizin destekleri ile başaracağız” dedi.

Yeni asgari ücretin çalışanlara ve iş dünyasına hayırlı olması temennisinde bulunan Başkan Büyüksimitci, “Asgari ücrete yapılan yüzde 50'lik zammın çalışanlarımızın enflasyon karşısındaki kayıplarını telafi edeceğine inanıyorum. Geçen ay konuşmuştuk, taleplerimiz arasında yer alan tüm çalışanların ücretlerinden asgari ücrete tekabül eden kısmının Gelir ve Damga Vergisi’nden muaf tutulması bizleri oldukça memnun etmiştir. Bu uygulama işveren üzerindeki maliyet yükünü hafifletecektir. Ülkemizin üretim gücünün korunması için ilave tedbirlerin de alınmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Türk lirasına güveni tesis eden tüm adımları desteklediklerini açıklayan Büyüksimitci şunları söyledi; “İş dünyasının piyasalarda istikrar ve öngörülebilirlik sağlanması talebine yönelik Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından bir dizi tedbir açıklandı. Yapılan açıklama, piyasalara pozitif bir etkide bulundu. Döviz kurlarındaki aşırı dalgalanma ve olağan dışı yükselişlerin önüne geçilmiş oldu. Açıklanan tedbirleri olumlu karşılıyor, Türk lirasına güveni tesis eden tüm adımları destekliyoruz. Zira 17-18 liralık bir dolar kuru Türkiye’nin kaldırabileceği bir yük değil. Diğer yandan kurların çok da aşağılara gitmemesi gerekir. 8-9 liralık dolar kuruda sanayici ve işadamlarımızın ihracatla ilgili rekabet gücünü sıkıntıya sokar. Kurların bu seviyelerde dengelenmesini bekliyoruz”

Kayseri Sanayi Odası’nın çalışmalarına da değinen Başkan Büyüksimitci, Kayseri Model Fabrika, Verimlilik Koordinasyon Ofisi, Dijital Dönüşüm Ofisi, Yeşil Dönüşüm Ofisi ve Kayseri Sanayi Odası ile Kayseri Ticaret Odası’nın önderliğinde ileri teknoloji konusunda kurdukları şirketle verimli bir yıl geçirdiklerini belirterek, geçen yıl koydukları hedefleri tutturduklarını söyledi.

Sanayide kullanılan elektrik ve doğalgaz tüketiminde 2020 yılana göre yaklaşık yüzde 16 civarında artış olduğuna dikkat çeken Başkan Büyüksimitci, Kayseri olarak ihracatta da Türkiye ortalamasının üzerinde olduklarını, cari fazla veren bir il olduklarını ve geçen yıla göre ihracatta yüzde 42’nin üzerinde bir atış yaşandığını belirterek, 3,5 milyar dolarlık hedeflerini aşacaklarını sözlerine ekledi. 

Yorumlar