DR. SEMA KARAOĞLU’NDAN ENGELLİLER GÜNÜ MESAJI ENGELSİZ HAYAT, ENGELSİZ KENTLERLE MÜMKÜN!

DR. SEMA KARAOĞLU’NDAN ENGELLİLER GÜNÜ MESAJI ENGELSİZ HAYAT, ENGELSİZ KENTLERLE MÜMKÜN!

ENGELSİZ HAYAT, ENGELSİZ KENTLERLE MÜMKÜN!

DR. SEMA KARAOĞLU’NDAN ENGELLİLER GÜNÜ MESAJI

2019 Yerel seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisinden Melikgazi Belediye Başkan adayı olan Dr. Sema Karaoğlu, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Hiçbir engelin seçim olmadığını ve her birimizin potansiyel bir engelli adayı olduğunu hatırlatan Karaoğlu, Hayatın her alanında engelli bireylerin önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini belirtti. Engelli bireylerin yaşam alanlarında yaşadığı sıkıntılara da değinen Karaoğlu, “Engelsiz hayat, engelsiz kentlerle mümkün. Bunları sağlamak da yerel idarelerin sorumluluğu ile başlar” dedi

2019 Yerel seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisinden Melikgazi Belediye Başkan adayı olan Dr. Sema Karaoğlu, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Karaoğlu, “3 Aralık tarihi, engelli bireyleri topluma kazandırmak ve hayat standartlarını yükseltmek amacıyla Birleşmiş Milletler tarafından 1992 yılında Dünya Engelliler Günü olarak kabul edildi. Bu gün bir kutlama günü değil, engelli bireylerin yaşadıkları sıkıntıların dile getirildiği bir farkındalık günüdür" dedi.

POZİTİF DÜZENLEMELER YAPILMALI

Karaoğlu,"Çeşitli nedenlerle engelli kalan bireylerin hayatını kolaylaştırmak, onlara daha güzel yaşam standartları sunmak başta merkezi yönetim olmak üzere yerel yöneticiler ve şimdilik engelli olmayan herkesin sorumluluk alanındadır. Engelli bireylere istihdam alanında, eğitim alanında, sağlık tedavilerinde, sosyal aktivitelerde pozitif ayrımcılık yapılarak imkanlar sunulmalıdır. Engelli bireylerin evlere kapanmamasını sağlayacak, yaşama katılıp normal bireylerden farklarının olmadığı iş ve sosyal imkanlar sunulmalı, yani kaynaştırma politikaları zemininde planlamalar yapılmalıdır. Özellikle yerel yöneticiler, kent yaşamı içinde yapılan her projede engelli bireyleri düşünmeli, ve planlamaları ona göre yapmalıdır. Bu düzenlemeler de göstermelik değil, gerçekten onların yaşam standartlarını artıracak, engelli ve engelsiz bireyi kaynaştıracak şekilde olmalıdır. Evinden çıkan bir engelli birey, ablamız, annemiz, babamız hiçbir zorluk çekmeden isteği yere ulaşabilmelidir. Ulaşımdan, kent güvenliğine; trafik ışıklarındaki düzenlemelerden sosyal tesislerdeki düzenlemelere kadar yani yerel yöneticilerin sorumlu oldukları her alanda mutlaka engelli bireylere yönelik pozitif düzenlemeler yapılmalı. Bu bir lütuf değil zaten yerel yöneticilerin sorumluluğudur. Bu sebeple yerel yöneticiler de üzerine düşeni mutlaka ve eksiksiz yerine getirmelidir" dedi.

GÖSTERMELİK DEĞİL, ÜRETİMİN GÖBEĞİNDE KADROLAR TAHSİS EDİLMELİ

Engelli bireylerin istihdamda yaşadığı sıkıntılara da değinen Karaoğlu, "Devletimiz engelli bireylerin istihdama katılması için çeşitli düzenlemeler yapıyor. Zorunlu olarak engelli bireylerin istihdama katılması için kadrolar tahsis ediliyor. Kamuda belki sıkıntılar yaşanmıyor olabilir ama özel sektörde engellilerimiz sadece kağıt üzerinde istihdam ediliyor görünüyor. Hiçbir engelli birey kendilerine acınmasını istemiyor.  Çeşitli nedenlerle engelli kalan ya da doğuştan engelli olan bireyler yapabilecekleri işi yapmak istiyorlar. Göstermelik kadrolar tahsis edilmesini veya “çalışma evde otur biz senin maaşını veririz' anlayışının  terk edilmesini istiyorlar. Yarın kendimiz engelli olsak aynı şeyi istemez miyiz? Birebir sahada rol alıp yapabileceklerinin en iyisini yapıp evlerine helal kazanç götürmek arzusu ile, çok şey mi istiyorlar? Buna mutlaka fırsat verilmeli. Sorumlulukları bulunan kurumlar da üzerine düşeni mutlaka yapmalı ve kağıt üzerinde tahsis edilen kadrolar denetlenmeli ve mutlaka engelli bireylerin istihdamın ve üretimin göbeğinde olmasını sağlanmalıdır" dedi.

 

ENGELLİ BİREYLERİN YAŞAM SEVİNÇLERİNİ YÜKSEK TUTTURMAK HEPİMİZİN ASLİ GÖREVİ

Karaoğlu, "Engelli bireylerin  desteklenmeleri halinde neleri başarabileceklerini hepimiz görüyoruz. 2017 Avrupa Ampute Futbol Federasyonu (EAFF) Avrupa Şampiyonası final maçında İngiltere'yi 2-1 yenen Türkiye, şampiyon oldu. 2018’de İrlanda'nın başkenti Dublin'de düzenlenen Paralimpik Yüzme Avrupa Şampiyonası'nda iki kolu olmayan engelli kadın milli yüzücümüz  Sümeyye Boyacı şampiyon oldu. 2019’da Tekerlekli Sandalye Milli Basketbol Takımımız, Avrupa Tekerlekli Sandalye Basketbol Şampiyonası'nda üçüncü oldu. Engelli bireylerimiz fırsat verildiğinde başarı hikayeleri yazıyorlar, onların yaşama sevinçlerini yüksek tutmak, potansiyel engelli olan her birimiz için asli bir görevdir. En azından bugün herkes kendini engelli bireylerin yerine  koymalı, ona göre davranmalıdır. Zira yarın o engelli bireylerin arasında olmayacağımızı hiçbir şey garanti edemez. O yüzden başta yöneticiler olmak üzere herkes bu empatiyi iyi yapmalı ve engelli bireylerin de yaşam hakkına saygı duyulmalı ona göre davranılmalıdır.. Bu duygu ve düşüncelerle engelli bireylere bundan sonraki hayatlarında hiçbir engelle karşılaşmamalarını ve hayata olan bağlılıklarını kaybetmeden yaşama devam etmelerini diliyorum. Tüm engellilerimize aileleri ve sevdikleriyle birlikte mutlu, güvenli, huzurlu ve sağlıklı  bir gelecek diliyorum." dedi.

Yorumlar